Gegants i Capgrossos de la Sala        Palma de Mallorca

Benvingut a n'aquesta pàgina

Els Gegants de la Sala

“Ajuntament de Palma”

(1734 – 2016)


El gegant i la geganta són figures de fusta i cartó de grans proporcions, característiques del folklore mallorquí. La primera notícia que es té es refereix a 1630, quan a Sóller es van afegir una parella de gegants a les comparses de la processó del Corpus Cristi. El 1734, l'Ajuntament de Palma va acordar encarregar, per a la mateixa festivitat, quatre parelles, les quals simbolitzaven els continents de l'Àfrica, Amèrica, Àsia i Europa. El 1780, una real cèdula va prohibir la seva participació i la d'altres figures en la processó del Corpus per considerar que distreien la devoció dels fidels. Tanmateix, a Sóller no van ser suprimits fins i tot avançat el segle XIX i, a Palma, poc després de la prohibició, es van instal·lar al convent del Socors.


El 1904, l'Ajuntament de Palma va decidir encarregar una parella per a les fires i festes. S'estrenaren el 14 d'agost del mateix any, anaven vestits amb la indumentària tradicional mallorquina, adquirint una gran popularitat i van rebre el nom de l'Amo en Tòfol i na Bet Maria. Feien una alçada de 4,20 i 4 metres. El juliol de 1936 varen ser enviats, amb l'expedició mallorquina, a l'olimpiada Popular que s'havia de celebrar a Barcelona, on van desaparèixer durant la Guerra Civil (1936 -1939).


Tofòl Francinaina


Anys després de la Guerra, l'Ajuntament confeccionà una altra parella. Ell seguiria anomenant-se Tòfol, però ella va canviar el nom a Francinaina, tal i com la coneixem avui en dia. Aquesta parella no va tenir gaire sort ja que amb una gran bufada de vent estant exposats a les portes de l'Ajuntament varen caure i quedaren destrossats.
El 29 de gener de 1961, va ser encarregada una altra parella als escultors Joan Montserrat Palmer i Francesc Vives Bellaflor. Van vestits de manera molt semblant als anteriors, encara que na Francinaina cobreix el cap amb un rebosillo en lloc d'un volant. A finals del 2005 foren restaurats pel taller Xicarandana i canviats de vestuari pel que podem veure actualment.

Tenen una alçada de 4,25 i 4,15 metres i un pes aproximat de 80 i 75 Kg.

Són exposats a la plaça de Cort amb motiu de celebracions com la "Festa de l’Estandard" o la "Trobada de Gegants de Palma".


Història segons texte “traduït “ de la Gran Enciclopèdia de Mallorca, vol. 6, pàg. 212-213


Parella de Xeremiers


L’any 1987 l’Ajuntament de Palma decidí encomanar al constructor Sr. Mateu Forteza la construcció d’una parella de Xeremiers que representen l’element indispensable de la nostra música tradicional mallorquina, com és el so de la xeremia, el flabiol i tamborino. Tenen una alçada de 3'45 metres i un pes de 45 kg. Estan fets amb fibre de vidre.

Varen ésser estrenats i presentats al poble durant la Rua de Palma de l’any 1988.


Tomeu i Margalida


L'Ajuntament de Palma , al juny de 1999 encarregà construir a l’empresa Arts Plàstiques Guaita de València dues noves figures de gegants amb fibra de vidre i que representessin una parella de pagesos de Ciutat. Varen ser batejats amb els nom de Tomeu i Margalida. Tenen una alçada de 3'80 i 3'75 metres, i un pes de 56 i 52 kg; i  s'estrenaren per les Festes de la Mare de Déu de la Salut del mateix any.


La parella de xeremiers i la de pagesos formen la representació de l’Ajuntament de Palma, no només a les trobades que es celebren a Mallorca, sinó també a les de Catalunya, França i Espanya, on hi acudeixen amb certa freqüència.